CHROMOS boje i lakovi predstavlja recikliranu ambalažu

Kao dio naše ESG strategije za povećanje održivosti i smanjenje utjecaja naših proizvoda i naših aktivnosti na okoliš. Do sada smo pažnju usmjeravali uglavnom na sadržaj kante, sada smo uključili i samo pakiranje u naše napore. U ožujku 2023. lansirali smo prve proizvode u recikliranim kantama. Nove kante lako je za sada prepoznati po sivoj boji, te u budućnosti amblemom kojim ćemo označavati te proizvode. Proizvod unutar sivih kanti nije se promijenio. To je ista visokokvalitetna boja kao u konvencionalnim bijelim kantama. Uskoro će cijeli naš asortiman proizvoda biti dostupan u recikliranim kantama.

Zašto reciklirani plastični spremnici?

Ambalaža je jedan od glavnih izvora plastičnog otpada koji često na kraju zagađuje okoliš. S druge strane, plastika je vrlo svestran materijal koji se može dizajnirati tako da odgovara mnogim različitim namjenama i koji se ne može uvijek lako zamijeniti, npr. u pakiranju boje. Rješenje je recikliranje plastike i u konačnici prelazak na kružno gospodarstvo. Recikliranje drži plastiku izvan okoliša, štiti prirodne resurse i doprinosi smanjenju ugljičnog otiska, potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova.

Vrhunski spremnici od reciklirane plastike

Plastični otpad smatramo vrijednim resursom i odlučili smo ga iskoristiti. Stoga smo odlučili podržati projekte naših partnera koji proizvode plastične spremnike od recikliranih materijala implementirajući ih za naše proizvode te podržavajući daljnji razvoj spremnika za boju od recikliranih materijala. Kako bi se postigla potrebna svojstva proizvoda, kante su opsežno testirane u našem laboratoriju za istraživanje i razvoj s obzirom na stabilnost ručke, boju, pritisak kompresije i nepropusnost. Također smo proveli testove na našim linijama za pakiranje i sustavima za miješanje kako bismo osigurali da spremnici glatko prolaze kroz proces. Trenutno se poklopci i ručke spremnika još uvijek izrađuju od čiste plastike kako bi se osigurala optimalna kvaliteta i stabilnost. Zbog upotrebe monomaterijala, reciklirani plastični spremnici također se mogu 100% reciklirati.

Zašto su nove kante sive?

Kante su izrađene od dvije vrste reciklirane plastike: tzv. post-consumer recyclates (PCR) iz kućnog i komercijalnog otpada te post-industrial recyclates (PIR) koji je višak plastike zaostao iz industrijske proizvodnje. Plastični otpad se ne razvrstava prema boji i mješavina svih boja rezultira sivom bojom.

Drugim riječima: siva boja kante označava da je zelena.