Žaštitite i obojite unutrašnjost svog bazena s proizvodom Vinilux EP, a pritom budite sigurni u postojanost boje

Vinilux EP je dvokomponentna boja na osnovi vinilnog i epoksidnog veziva te poliaminskog otvrdnjivača. Postojana je prema utjecaju raznih kemijskih agensa. Među ostalim, postojana je i prema utjecaju vode, morske vode i mineralnih voda kakve su prisutne u toplicama. Boja je postojana pri temperaturi do 80 °C.)

Nanošenje boje za bazen:

Vinilux EP nanijeti u dva sloja krznenim valjkom, kistom ili štrcanjem. Za nanošenje valjkom ili kistom, za prvi sloj boju treba razrijediti s 15 %, a za drugi sloj s 5-10 % Razrjeđivača 10. Za nanošenje štrcanjem boju treba razrijediti s 10-15 % Razrjeđivača 10. Međuslojni interval je 24 sata. Debljina suhog filma treba biti cca 100 μm u dva nanosa. Nakon nanošenja završnog sloja boje bazen treba pustiti da se suši cca 10-14 dana, i za to vrijeme bazen se ne smije puniti vodom bez obzira što površina koja je obojena izgleda suha. U tom vremenskom periodu potrebno je i prekrivanje bazena. Na taj način spriječiti će se eventualno ispiranje uslijed iznenadnog pljuska ili smanjiti direktna izloženost jakom suncu.

Dopunski primjenski naputak:

Vinilux EP nanositi po stabilnom vremenu. Boja se ne smije nanositi na vlažne i orošene površine, niti je preporučljivo bojanje bazena za vrijeme visokih temperatura kada će podloga biti direktno izložena jakom suncu. Minimalna temperatura na kojoj se može raditi s Viniluxom EP je 5 °C. Boju je potrebno dobro promiješati. Nakon miješanja dviju komponenti, potrebno je da smjesa odstoji 15-tak minuta prije uporabe. Radno vrijeme smjese je minimalno 6 sati.

Ako obojena površina ne osuši prije nego što se poveća stupanj vlage u zraku ili padne rosa, ista može poprimiti mat izgled, što znači da je potrebno pažljivo planirati nanošenje premaza.

Boju nanositi jednolično u tankim slojevima poštivajući međuslojni interval od cca 24 sata pri standardnim vremenskim uvjetima. Štete na premazu javljaju se najprije u bazenima koji nemaju hidroizolaciju. Često se prerane štete javljaju i zbog nepoštivanja vremena sušenja između slojeva i preranog puštanja vode u bazen. 

Obnova boje za bazen:

Ukoliko je potrebno obnoviti čvrst i neoštećen stari premaz, visokotlačnim uređajem za pranje oprati bočne strane i dno bazena. Vodi za pranje obavezno dodati detergent radi odstranjivanja masnoća s površine premaza. Isprati čistom vodom. Tijekom vremena na površini premaza može se istaložiti kamenac. Njega je moguće odstraniti uporabom jednog od postojećih sredstava koja se rabe u domaćinstvu. Opranu i suhu površinu lagano prebrusiti brusnim papirom br. 150 i otprašiti. Ukoliko je potrebno obnoviti podlogu s oštećenim starim premazom (premaz se djelomično ljušti), potrebno je lopaticama, žičanim četkama ili visokotlačnim uređajem odstraniti labave dijelove starog premaza. Oštećena mjesta sanirati Expertan polimer cementnim mortovima. Pustiti da se sanirana mjesta posuše. Dijelove površine sa zdravim premazom prebrusiti brusnim papirom br. 150 i otprašiti. Cijelu površinu oprati otopinom detergenta i isprati čistom vodom. Pustiti da se bazen osuši. Nakon toga nanijeti dva sloja Vinilux EP boje za bazen.