Odgovor HELIOS-a na izbijanje epidemije koronavirusa (COVID-19)

Protekla dva mjeseca, svakodnevno pratimo situaciju razvoja epidemije koronavirusa, pružajući redovito smjernice i upute. S obzirom da je virus sada potvrđen u većem dijelu Europe, u skladu smo s novonastalom situacijom naše organizacijske mjere intenzivirali.

Sve HELIOS proizvodne lokacije nalaze se u Europi i kontinuirano rade bez ikakvih smetnji. U ovom trenutku, nismo upoznati niti s jednim slučajem koronavirusa među našim zaposlenicima, niti unutar naših lokacija. Pored toga, HELIOS održava stabilnu poziciju po pitanju zaliha i snažnu, razvijenu mrežu dobavljača. S našim smo dobavljačima u stalnom kontaktu kako bismo procijenili moguće rizike u njihovim lancima opskrbe.

U ovom trenutku, još uvijek ne očekujemo utjecaje na naš opskrbni lanac, koji bi bili posljedica epidemije koronavirusa. Budući da se situacija u Italiji svakodnevno mijenja i može imati utjecaj na naš lanac opskrbe, i dalje ćemo vas o svemu pravovremeno informirati. Isto vrijedi i za poslovanje naše tvrtke Ecopolifix, smještene u Italiji, koja trenutno vodi zasebnu komunikaciju sa svim svojim kupcima i poslovnim partnerima.

U HELIOS-u, sigurnost i zdravlje su važni. Zbog toga smo pripremili nekoliko mjera i smjernica za sprečavanje mogućeg širenja koronavirusa na radnom mjestu i poslovnim putovanjima, kao i smjernice za sastanke i događanja, te za posjetitelje

Na radnom mjestu: 

 • Redovito pranje ruku sapunom i vodom ili dezinfekcijskim sredstvom ukoliko voda i sapun nisu dostupni (prema uputstvima nacionalnih zdravstvenih institucija).
 • Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pokazuju znakove infekcije i posjetiteljima iz Italije i drugih visoko-rizičnih područja (Kina, Južna Koreja). 
 • Pridržavanje uputa higijene kašlja (prema uputstvima nacionalnih zdravstvenih institucija). 
 • U slučaju da se ne osjećamo dobro, ostajemo kod kuće. Ukoliko je član obitelji nekog od zaposlenika zaražen koronavirusom, zaposlenik je dužan o tome obavijestiti nadređene
 • Izbjegavanje zatvorenih prostora/prostorija s velikim brojem ljudi i redovito provjetravanje istih.
 • Čišćenje i redovito dezinficiranje predmeta i površina koje se često koriste

Na službenim putovanjima:

 • Sva putovanja u Italiju i druga područja visokog rizika od koronavirusa otkazana su do daljnjega.
 • Na svim službenim putovanjima potrebno se pridržavati preventivnih higijenskih mjera. Potrebno je izbjegavati bliske kontakte s osobama koje pokazuju simptome zaraze.
 • Po povratku sa službenog putovanja, oko 14 dana pratimo svoje zdravstveno stanje - ukoliko se u tom periodu jave groznica, slabost i kašalj, nužno je posavjetovati se s liječnikom i ostati kod kuće.
 • Zaposlenici koji su u posljednjih 14 dana boravili u područjima visokog rizika od koronavirusa – Italiji, Kini, Južnoj Koreji, moraju to odmah prijaviti nadređenima i ostati kod kuće.

Sastanci i događanja: 

 • Broj sastanaka, događanja i treninga na našim lokacijama biti će minimiziran i odgođen za neko pogodnije razdoblje 
 • Kad god je to moguće, koristimo alternativne načine komunikacije na daljinu, poput telekonferencija ili Skype poziva.
 • Odgađat ćemo sve sastanke i posjete kupaca i poslovnih partnera koji dolaze iz Italije i drugih područja visokog rizika od koronavirusa dok se ne utvrdi da je situacija s koronavirusom pod nadzorom.

 

Posjetitelji koji nisu dio HELIOS-a:  

 • Svi posjetitelji HELIOS lokacija (kupci, poslovni partneri, dobavljači, izvođači) moraju nas obavijestiti ukoliko su u posljednjih 14 dana posjetili područja visokog rizika od koronavirusa – Italiju, Kinu, Južnu Koreju. U tim slučajevima, posjetiteljima je zabranjen ulazak na lokaciju.
 • Svi posjetitelji HELIOS lokacija dužni su provjeriti temperaturu na ulazu. Posjetiteljima s povišenom temperaturom zabranjen je ulazak na lokaciju. 
 • HELIOS će osigurati posebne prostore za dobavljače, npr. vozače kamiona. 

Hvala vam na razumijevanju i suradnji tijekom ove izvanredne situacije. Ukoliko su vam potrebne bilo kakve dodatne informacije, na raspolaganju su vam redovni kontakti HELIOS-a.