Predpremaz i impregnacije za parket

Predpremazi i impregnacije-prvi korak za kvalitetan i dugotrajan parket

Uspješno i kvalitetno polaganje parketa kao i trajnost ugradnje ovise o mnogim faktorima. Uzroci većine oštećenja parketa jesu u pogrešnoj i nepravilnoj pripremi podloge. Zato podlogu treba pravilno i temeljito pripremiti kako biste parket nalijepili bez poteškoća.

 

Savjeti za besprijekornu pripremu podloge

Da bi dobili lijepo lakiranu, besprijekorno ravnu drvenu površinu izuzetno je važna pravilna kombinacija podloge, impregnacije i ljepila koje odgovara odabranom parketu.

Ako je podloga neravna, udubine i kvržice smanjuju prionjivost ljepila za podlogu pa je najprije treba poravnati. Dakle podloga mora biti ravna, fino obrađena (glatka), tvrda, suha i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća.

Betonska podloga mora biti stara minimalno 4 do 6 tjedana, dok vlažnost betonske ili cementne podloge smije iznositi maksimalno 2%, a vlažnost drvene podloge i parketa može biti maksimalnih 9%.

Neizostavni korak prilikom pripreme podloge jest i provjera iste prije polaganja drvenih obloga poput parketa.

Upojne i porozne podloge potrebno je premazati odgovarajućim predpremazom ovisno o vrsti ljepila kojim se lijepi. Vrlo važan faktor prilikom pripreme podloge jest temperatura i vlažnost kako prostora tako i materijala. Idealna temperatura za rad iznosi +18 do +25 ºC, a rvz. 65%, dok minimalna temperatura podloge iznosi +15 ºC.

 

Idealni proizvodi za idealan parket

 

CHROMODEN iz Chromosa danas, uz svoju gotovo stoljetnu tradiciju definitivno predstavlja sinonim za parket, stoga je za razvoj i kvalitetu ovih proizvoda zadužen čitav niz stručnjaka koji poznaju „dušu“ parketa i koji svakodnevno rade na brojnim novim formulacijama koje će sutra unijeti toplinu upravo u Vaš dom, a mi ćemo za Vas izdvojiti sljedeće predpremaze iz Chromosove radionice:

 

•           CHROMODEN PR 15  visokokvalitetni disperzivni pretpremaz na bazi umjetne smole  za impregniranje upijajućih podloga prije lijepljenja parketa s ljepilima na bazi vodenih disperzija.

•           CHROMODEN PR 20 visokokvalitetni jednokomponentni pretpremaz na bazi umjetne smole za pripremu betonskih, cementnih i anhidritnih podloga prije lijepljenja parketa s Chromoden S 130

•           CHROMODEN PR 24 visokokvalitetni jednokomponentni pretpremaz na poliuretanskoj bazi za otprašivanje upojnih podloga prije lijepljenja parketa s Chromoden 2K ljepilima.

•           CHROMODEN PR 25 visokokvalitetni jednokomponentni pretpremaz na poliuretanskoj bazi za impregniranje upijajućih i neupijajućih podloga prije lijepljenja parketa s Chromoden 2K ljepilima.

•           CHROMODEN PR 35 dvokomponentni epoksidni pretpremaz za rješavanje kritičnih cementnih podloga sa sadržajem vlage do 4% (karbidna metoda) prije lijepljenja parketa, za učvršćivanje cementnih, anhidritnih i starih podloga koje moraju biti suhe, te za poboljšanje prionjivosti na asfalt podloge i ostatke starog ljepila.