Noćne ormariće iz druge polovice prošlog stoljeća često možemo pronaći u domovima i na tavanima diljem Hrvatske kao dio baštine i nasljeđa naših djedova i baka. Danas su posebno omiljeni u interijerima zbog svog bezvremenskog dizajna, ali zbog oštećenja nastalih dugogodišnjim korištenjem ili neadekvatnim skladištenjem, često zahtijevaju sveobuhvatno preuređenje a ponekad i prilagodbu izgleda kako bi se uklopili u moderno uređene interijere. Pokazat ćemo vam jedan od načina kako preurediti takav ormarić i možda vas inspirirati da i sami krenete u sličan poduhvat i sačuvate uspomenu na prošla vremena a svom ormariću podarite nov i jedinstven izgled.

Potreban materijal

Za preuređenje ormarića potrebni su vam : Chromos Luxal Aqua lak boja za drvo i metal (nijanse Y15-5, Y15-1, N09-5), brusna spužva sa brusnom mrežicom ili brusni papir granulacije 120, krep traka, spužvasti valjak s drškom, kist, posuda za boju, špatula za miješanje boje, po potrebi zaštitne rukavice.

Priprema

Prije brušenja s ormarića uklonite sve što bi vam moglo smetati prilikom brušenja i bojenja. Skinite ručkice a ladicu i vratašca odložite sa strane.

Brušenje

Koristeći brusnu spužvu na koju ste stavili brusnu mrežicu granulacije 120 ili alternativno brusni papir granulacije 120, ručno pobrusite površine ormarića dok niste uklonili površinski sjaj starog laka i zamatirali površinu. Osobito dobro pobrusite dijelove ormarića na kojima se stari lak ljušti ili je popucao.

Čišćenje

Nakon što ste ormarić pobrusili, svu prašinu i nečistoću uklonite vlažnom krpom.

Zaštita

One dijelove ormarića koje niste uklonili (npr. pante ili bravice), a ne želite ih obojiti, zaštitite krep trakom.

Bojenje

Kanticu otvorite a nakon toga boju dobro promiješajte koristeći špatulu. Promiješanu boju izlijte u kadicu za boju. Kistom koji ste umočili u boju prvo obojite teško dostupna mjesta koja nećete moći obojiti valjkom, kao što su kutovi, bridovi i slično. Nakon toga te iste dijelove i ravne površine obojite koristeći spužvasti valjak. Nakon sušenja prvog sloja, ponovite postupak i nanesite drugi sloj boje. Vremenski razmak između nanošenja prvog i drugog sloja mora biti minimalno 8 – 10 sati.

Nakon što su se oba sloja prve boje dobro posušila (minimalno 8 – 10 sati nakon završetka bojenja) , dijelove ormarića koje ne želite obojiti drugom bojom, zaštitite krep trakom. Nanesite drugu boju istim postupkom kao što ste nanijeli prvu, obavezno u dva premaza.

Ukoliko želite da granica između dviju boja bude precizna i ravna, učinite sljedeće. Koristeći ravnalo i olovku odredite granicu između dvije boje a zatim je označite krep trakom. Rub krep trake potrebno je prstima dobro zalijepiti na granici doticanja boja.

Nanesite treću boju koristeći kist i valjak ponovno u dva sloja. Nakon što se boja osušila, pažljivo uklonite krep traku.

S obzirom da smo za bojenje ormarića koristili Luxal Aqua lak boju koja je na bazi vodotopivih smola, sav pribor koji ste koristili prilikom bojenja (posudu, kist, spužvasti valjak i dršku te špatulu) odmah nakon završetka bojenja dobro isperite što toplijom vodom, osušite i spremite za iduće projekte

Nakon sušenja ormarića, montirajte dijelove koje ste prethodno uklonili i sastavite ormarić. Vratite stare ručke ili ih zamijenite novima.

Smjestite preuređeni ormarić na neko lijepo mjesto u vašem domu i uživajte u pogledu na svoje remek djelo!

Videozapis sa detaljno prikazanim postupkom preuređenja ormarića možete pogledati i na našem YouTube kanalu.