Da biste osigurali dugotrajnu postojanost drvenog poda donosimo vam nekoliko korisnih savjeta

Ako se upravo divite predivnim parketima u svome domu naših će vam nekoliko osnovnih savjeta pomoći da taj osjećaj zadovoljstva i sreće traje što duže.

Prije svega, lakirani prostor koristite tek 48 sati nakon lakiranja zadnjeg sloja laka, a preporučujemo da namještaj ne unosite u prostoriju prvih 7 dana nakon lakiranja. Prilikom useljenja u lakirani prostor, počinje eksploatacija parketa i ukoliko ga ne održavate pravilno može doći do neželjenog gubitka sjaja. Nakon lakiranja potrebno je pripaziti da se parket trajno ne ošteti namještajem, grubim cipelama ili agresivnim sredstvima za čišćenje.

Budite posebno oprezni pri useljenju odnosno vraćanju namještaja u lakiranu prostoriju kako bi izbjegli trajne ogrebotine površine već na samom početku. Korisno je što prije nalijepiti štitnike od filca s donje strane „nogica“ stolica, stolića i ostalih komada namještaja koje često pomičete izravno po parketu. Ukoliko se postavi tepih ili neka druga podna obloga na lakiranu površinu dok ona još nije u potpunosti otvrdnula, lakirana površina će matirati. No isto se može dogoditi ako je donja strana tepiha od podloge s grubim vlaknima.

Da bi lak na parketu ostao što duže neoštećen potrebno je koristiti prikladnu obuću. Izbjegavajte po parketu hodati u obući koju koristite za vanjske prostore jer najčešće sadrži različite mehaničke nečistoće kao što su kamenčići ili pijesak koji oštrim rubovima štete lakiranoj površini. Također konstantna izloženost lakiranog parketa cipelama na petu, koje u 99% slučajeva imaju čavlić u gumi pete, uzrokuje smanjenje sjaja.

Preporuka je da prvo čišćenje bude 3-4 tjedana nakon lakiranja. Za uklanjanje prašine i slične suhe prljavštine najbolje je koristiti suhu krpu, metlu ili usisivač. Oni neće oštetiti zaštitni sloj parketa, a istovremeno će ukloniti sloj prašine, dlaka i ostale prljavštine koji će se neizbježno s vremenom nakupljati. Budite pažljivi prilikom usisavanja kako parket ne bi izgrebli grubim dijelom nastavka za usisavanje, a bilo bi poželjno koristiti usisavač s mekanom četkom.

Za brisanje parketa koristite vodu ili blagu otopinu sredstva za čišćenje. Izbjegavajte agresivna sredstva koja se koriste za održavanje kupaonica ili dezinfekciju. Krpa koju koristite za brisanje ne smije biti suviše mokra, voda ne bi trebala kapati iz nje, neka bude dobro ocijeđena kako bi se površina što brže sušila. U slučaju da po parketu prolijete vodu ili neku drugu tekućinu, odmah obrišite, a isto vrijedi i za mrlje od kave, crnog vina ili kečapa. Lakirani pod ne smije biti trajno izložen vlazi i vodi jer to šteti drvu. Za čišćenje ne preporučujemo struganje grubim četkama ili jakim i grubim sredstvima za čišćenje jer može uzrokovati oštećenje laka, a vlaga i prašina bi prodrli do drva.

Sigurni smo da budete li se pridržavali savjeta navedenih savjeta, koji nisu suviše zahtjevni, uživat ćete u prvotnoj ljepoti vašeg lakiranog parketa dugi niz godina.