Za uspješnost lijepljenja vrlo je važna priprema podloge koja mora biti suha, ravna, očišćena od prašine i ostalih nečistoća. Betonska podloga mora biti stara najmanje 4–6 tjedana, a vlažnost podloge ne veća od 2 %. Vlažnost drvene podloge i parketa ne bi smjela prelaziti 10%. Ljepila ne preporučamo koristiti na temperaturama nižim od 12 ˚C.

Idealni uvjeti za rad prema fazama:

Lijepljenje parketa

 • idealna temperatura okoliša, parketa, podloge i ljepila iznosi 18–25 ˚C, relativna vlažnost zraka 65–75 %, vlažnost podloge maksimalno 2 %, a parketa 8-10 %

Brušenje i kitanje parketa

 • ako se radi o novo položenim parketima s brušenjem treba započeti tek tada kada se parket stabilizira i kad su svi ostali završni radovi u prostoru već okončani
 • optimalni uvjeti su uz temperaturu prostora od 15–20 ˚C i relativnu vlažnost zraka od 50–60 %

Lakiranje parketa

 • optimalni atmosferski uvjeti za rad su radna temperatura zraka od 18 do 22 ˚C i relativna vlažnost zraka od 65 do 75 %, za vodorazrjedive lakove 40–75 %
 • ne smije biti strujanja zraka niti izloženosti direktnom sunčevom svjetlu

UTJECAJ VLAGE

Vlaga je najveći neprijatelj parketara i parketnog poda. Pri tome je njezin izvor potpuno nevažan, dakle bez obzira radi li se o vlazi iz zraka, estriha, drva, zidova itd. Parketi se uglavnom polažu na cementni estrih koji mora biti suh (max. 2 %) kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Kod previsoke vlage u estrihu, sav višak vlage iz estriha ulazi u drvnu masu parketnih daščica koje zbog toga bubre (šire se), a to onda izaziva podizanje parketa u obliku klobuka. Slaganjem parketa može se u izvjesnoj mjeri utjecati na posljedice izazvane povišenom vlagom parketa. Naime, slaganjem parketa po shemi riblje kosti ili mozaika, širenje (bubrenje) i utezanje parketa pravilno se raspoređuje u svim smjerovima pa je ono 50 % manje nego u poprečnom smjeru u odnosu na smjer parketne daščice. Zbog toga se parketne daščice slagane uzduž (kao podne daske) moraju obvezno lijepiti ljepilom na osnovi umjetnih smola od kojih se najčešće rabe dvokomponentna ljepila na osnovi epoksidnih smola bez otapala ili dvokomponentna ljepila na osnovi poliuretanskih smola.

Smjerovi bubrenja kod pojedinih tipova polaganja parketa
(slika)

Vrijeme sušenja cementnog estriha pri optimalnim uvjetima je 10 do 15 dana po svakom centimetru debljine. Kada se polaže parket obavezno treba mjeriti vlažnost estriha. Ta vlažnost ne smije biti veća od 2 %. U tablici je prikazan utjecaj vlage estriha na rizik polaganja i lakiranja parketa prema uputama GANN-a.
(slika)

POSTUPCI PRIPREME – NOV I STAR PARKET

Nov parket
Podloga (parket) treba biti suha, očišćena od masnoća, nečistoća, fugirana te prebrušena završno brusnim papirom br. 120–150 ili polirana ukoliko je potrebno. Prašinu od brušenja treba ukloniti usisivačem za prašinu. Parket se ne smije izbjeljivati vodikovim peroksidom niti ostalim sredstvima za izbjeljivanje drva.

Granulacije završnog brušenja ukoliko se lakira klasičnim otapalnim sustavima:

 • tračna brusilica: br. 120–150
 • polirka: br. 80–100
 • trio ili sl.: br. 60–80–100

Granulacije završnog brušenja ukoliko se boja Chromoden transparentima:

 • tračna brusilica: br. 150 (mazanje–brisanje, nanošenje laka u boji)
 • polirka: br. 80 (nanošenje laka u boji), br. 100 (mazanje–brisanje)
 • trio ili sl.: br. 60–80–100 (mazanje–brisanje, nanošenje laka u boji)

Granulacije završnog brušenja ukoliko se lakira vodenim sustavima:

 • tračna brusilica: br. 150
 • polirka: br. 80–100
 • trio ili sl.: br. 60–80–100

Obnova starih parketa
Ukoliko postoji sumnja da su se koristila razna sredstva za čišćenje i održavanje parketa najbolje je prvo parket odmastiti i očistiti blagim otopinama deterdženata u vodi, a zatim je parket potrebno obrusiti do zdravog drva (skinuti sav preostali lak). Nakon toga parket se tretira kao novi.

ZAPUNJAVANJE REŠKI (KITANJE)

Kitanje je postupak koji slijedi nakon srednjeg ili finog brušenja ovisno o izboru materijala koji se koriste i strojevima koji se upotrebljavaju. Tako se, ukoliko se radi otapalnom tekućinom za kitanje, postupak izvodi nakon srednjeg brušenja, a prije završnog (nakon papira br. 60–80). Chromoden tekućine za kitanje se odlično bruse, brzo suše i ne izražavaju fuge tamnijom bojom. Postupak je različit kod kitanja s Chromoden Aqua tekućinom za kitanje gdje se kita nakon završnog brušenja, a prije poliranja parketa.

Što je potrebno za kitanje?

 • Chromoden tekućina za kitanje ili Chromoden Aqua tekućina za kitanje
 • prašina od finog brušenja (najbolje od poliranja jer nije vlaknaste forme)
 • gleter (lopatica)

Opis postupka

 1. Potrebno je pripremiti smjesu za kitanje tako da tekućini za kitanje dodamo fine drvne prašine.
 2. Smjesu treba dobro promiješati dok ne bude homogena palopaticom nanijeti na parket kako bi popunili fuge i manje pukotine. Ako su fuge veće, potrebno je kitati dva puta (gušća pa rjeđa smjesa za kitanje).
 3. Parket se treba sušiti 30–60 minuta.

LAKIRANJE I ULJENJE

LAKIRANJE KLASIČNIH CHROMODEN SUSTAVA

Nakon završenog finog brušenja ili poliranja parketa slijedi faza lakiranja. Nanošenje temeljnog premaza je prvi postupak nakon kojeg slijedi lakiranje završim lakovima. Temeljni slojevi su izuzetno važni da bi sustav dobio na kvaliteti te da bi ispunio zahtjeve koji se postavljaju pred parketni pod, u smislu boje drva i cjelokupnog vizualnog dojma.

Klasični Chromoden sustavi odlikuju se izuzetnim mehaničkim svojstvima i dugotrajnošću pa ih stoga preporučujemo za sve vrste opterećenja, odnosno i za stambene i za poslovne prostore. Ipak, zbog veće izloženosti habanju poslovne prostore preporučamo lakirati polumat ili mat lakovima zbog jednostavnijeg održavanja..

Širina klasičnog Chromoden asortimana omogućuje velik izbor pri uređenju parketa, od zadržavanja prirodnog izgleda i boje do davanja dodatnog obojenja parketu, kao i odgovaranja specijalnim zahtjevima za protukliznost kod sportskih podova.

LAKIRANJE VODENIH CHROMODEN AQUA SUSTAVA

Linija Chromoden Aqua slijedi ekološki trend u razvoju lakova za parkete. Ovi sustavi odlikuju se izuzetnim mehaničkim svojstvima i lijepim prirodnim izgledom drva jer dodatno naglašavaju njihove pore. U usporedbi s klasičnim Chromoden sustavima ne zaostaju u mehaničkim svojstvima ali je vizualni dojam drugačiji (prirodnija boja i naglašene pore, odnosno struktura drva).

Prednosti Chromoden Aqua linije treba tražiti u činjenici da se radi o ekološkim proizvodima koji omogućuju rad bez neugodnih mirisa i pranje alata u vodi.

ULJENJE PARKETA I DRVENIH PODOVA

Chromoden dvokomponentno (2K) ulje je specijalna smjesa ulja i voska i služi za impregniranje drvenih podova i parketa koji ističe boju i teksturu drveta, a proizvodi se u 14 standardnih nijansi. Naglašava prirodan izgled drva, a različitim načinima nanošenja moguće je postići mat ili svilenkasti sjaj. Preporuča se za vanjsku i unutrašnju uporabu. Prikladno za kupaonice, bazene i prostorije izložene visokoj vlažnosti. Zbog dvokomponentnog kemizma daje otpornost na blaže kemikalije, a postojanost ovisi o tvrdoći podloge koja se ulji.

Izuzetno je pogodno za parkete od egzotičnih vrsta drva uz obaveznu provjeru promjene boje. Za unutarnje drvene podove i parkete preporuča se nanošenje novog sloja (obnova) Chromoden 2K ulja svakih 2 – 3 godine. Priprema površine u tom slučaju ne zahtjeva u potpunosti uklanjanje starog, dotrajalog sloja ulja već je dovoljno mašinom za poliranje ukloniti nečistoće i na taj način pripremiti površinu za novo uljenje. Preporuča se korištenje finijih granulacija mrežica 280–320.

Za vanjske drvene površine i decking potrebno je postupak uljenja napraviti jednom godišnje.

PRIPREMA DECKINGA I DERVENIH TERASA ZA ULJENJE

Prije nanošenja ulja na drvenu terasu ili decking, površina treba biti potpuno suha, čista i odmašćena. Stari podovi se moraju dobro očistiti i po potrebi izbrusiti. Sve nečistoće na površini drva kao što su plijesni, hrđe, mrlje, višak tanina i masnoće treba ukloniti s novih i starih površina drva tako da trošno drvo poprimi izvornu boju i teksturu. Uklanjanje nečistoća preporuča se vodom i blagim sapunom pomoću četke. Nakon čišćenja površina se mora u potpunosti osušiti. Decking ili drveni podovi mogu se brusiti (nakon čišćenja i sušenja), s brusnim papirom 24 ,40, 60 ili 80, ovisno o željenoj kvaliteti i izgledu poda. Nakon brušenja, ukloniti prašinu u potpunosti. Tako pripremljena površina se može uljiti.

ČIŠĆENJE

Usisavanje

 • Nakon svakog postupka brušenja (grubog, srednjeg i završnog), kao i nakon poliranja, parket je potrebno detaljno usisati.
 • Uvijek koristite praznu vrećicu za prašinu da bi povećali efikasnost usisavanja.
 • Nakon brušenja potrebno je ostaviti da se sva prašina slegne prije usisavanja.
 • Usisavati je potrebno i kod međuslojnog brušenja.
 • Preporučeni smjer usisavanja je od vrata prema kraju prostorije.

Čišćenje krpom

Nakon usisavanja parket je potrebno očistiti vlažnom krpom. Potezi krpom trebali bi biti sistematski, od jednog kraja prostorije do drugog. Čistiti treba u zasebnim potezima tako da se prašina ne prenosi, a krpu je potrebno često čistiti. Ne tretirani (goli) parket upija mnogo više nego lakirani, pa kod čišćenja mokrim krpama može upiti znatnu količinu vlage ako je krpa previše mokra (krpa mora biti samo navlažena).